한식체험

강원도 향토음식 소셜다이닝

Social Dining for Native Local Food of Gangwon Province

행사내용

평창동계올림픽 및 패럴림픽을 맞아 강원도 향토음식을 체험할 수 있는 행사가 준비된다. 강원도 강릉 서지골(지금의 난곡동)에 자리한 강릉 창녕 조씨 조옥현 종가의 최영간 종부는 선대로 부터 내려온 손맛을 그대로 지키고 있으며, 농가맛집 ‘서지초가뜰’에서 그 맛을 나누고 있다. 조선 말기에 지어진 전형적인 양반가옥의 종가에서 강원도의 참맛을 음미할 수 있을 것이다.

강원도 향토음식을 체험한 뒤에는 99칸의 전형적인 사대부가 전통가옥인 강릉선교장을 방문하여 300여년 동안 보관해 온 가구, 서적, 생활유물 등을 관람하며 한국전통문화를 체험할 수 있다.

Introduction│ An event to experience native local food of Gangwon Province is offered to mark PyeongChang 2018 Olympic and Paralympic Winter Games. Choi Yeonggan, the first daughter-in-law of the head family of Cho Okhyeon in the Changnyeong Cho Clan of Gangneung located in Seoji-gol (currently, Nangok-dong) of Gangneung in Gangwon Province has carried on the hand-made taste from the ancestors, which is presented at ‘Seoji Choga Tteul’. Offered is the genuine taste originating from

the house of the noble head family built in the late Joseon period.
After experiencing the native local food of Gangwon, visitors can visit Gangneung, visitors can go to Gangneung Seongyojang, the former upper class residence of the Naebeon Lee (1703-1781) noble family, which has 99 rooms. They can observe furniture, books and relics of everyday life, etc. which have been housed for 300 years, and experience the Korean traditional culture.

Major Menu at the Banquet for Social Dining with Local Native Food of Gangwon Province

강원도 향토음식
소셜다이닝 대표메뉴

이미지명

서거리지

서거리는 명태의 아가미를 뜻하는 강원도 방언이며, ‘지’는 김치를 의미한다. 서거리지는 소금으로 문질러 씻은 명태 아가미를 절인 무와 파, 생강, 마늘 등과 함께 고춧가루에 버무려 담근 강릉 지역의 독특한 생선 김치다.

이미지명

영계삼계채

닭살을 찢어 오이, 인삼 채와 함께 넣고 참기름, 붉은 고추, 풋고추, 깨를 넣고 무쳐 낸다. 그 위에 통인삼 두개를 얹어 내어 기운을 돋운다.

이미지명

송죽두견주

강릉 창녕 조씨 조옥현 종가의 가양주로 5월에 올라오는 소나무 순을 따다 죽통에 숙성한 술이다. 마시기 전에 진달래꽃(두견화)를 띄워낸다.

Seogeoriji
(pickled pollack gills)

Yeonggye Samgyechae
(boiled chicken salad)

Songjuk Dugyeonju
(liquor aged in bamboo tubes)

‘Seogeori’ is a Gangwon dialect for gills of pollacks, and ‘ji’ means kimchi. Seogeoriji is an exclusive fish kimchi for Gangneung where pollack gills harshly washed with salt is mixed with red pepper along with pickled radishes, scallions, gingers and garlics, etc.

Boiled chicken slices are mixed with cucumbers and ginseng slices along with sesame oil, red chilies, green chilies and sesame seeds. Two full-bodied ginsengs are placed on up for boosting energy.

It is house-brewed liquor of the head family of Cho Okhyeon from the Changnyeong Cho Clan, which is aged in bamboo tubes after picking out bamboo shoots in May.

개요

1 차

2018년 02월 20일(화)

2 차

2018년 02월 27일(화)

3 차

2018년 03월 06일(화)

4 차

2018년 03월 13일(화)

5 차

2018년 03월 20일(화)

참가인원

25 ~ 30명

신청안내

신청기간

-

신청자격

한국에서 공부하고 있는 외국인 유학생, 한식에 관심있는 외국인 셰프, 평창올림픽 외국인 관람객

신청방법

홈페이지 신청서 작성

신청자 발표

1 차

2018년 02월 13일(화)

2 차

2018년 02월 20일(화)

3 차

2018년 02월 27일(화)

4 차

2018년 03월 10일(토)

5 차

2018년 03월 18일(일)

* 개별통보 됩니다.

시    간

09:00 ~ 09:30
청와대 사랑채 ‘한식문화 전시’ 관람

09:40 ~ 13:00
강원도 향토음식 체험 장소 이동

13:00 ~ 15:00
강원도 향토 음식 체험
(강릉 서지초가뜰 : 강원 강릉시 난곡길76번길 43-9)

15:00 ~ 16:00
강릉 선교장 관람

16:00 ~ 19:30
서울 복귀

*사정에 따라 시간 및 일정 등 변경될 수 있습니다.

Outline

1st session

Feb. 20 (Tue), 2018

2nd session

Feb. 27 (Tue), 2018

3rd session

Mar. 06 (Tue), 2018

4th session

Mar. 13 (Tue), 2018

4th session

Mar. 20 (Tue), 2108

Number of
participants

25 ~ 30

Information on Application

Application
period

-

Qualification

foreign students studying in Korea, foreign chefs interested in Korean cuisine and foreign visitors at Pyeongchang Olympics

How to apply

filling in the application form downloadable from the website

Announcement of applicants

1st session

Feb. 13 (Tue), 2018

2nd session

Feb. 20 (Tue), 2018

3rd session

Feb. 27 (Tue), 2018

4rd session

Mar. 10 (Sat), 2018

5rd session

Mar. 18 (Sun), 2018

* The results are individually notified.

Time Table

09:00 ~ 09:30
Visiting the ‘Exhibition of the Korean Cuisine’ at Cheongwadae Sarangchae

09:40 ~ 13:00
Moving to the venue for experiencing native local food of Gangwon Province

13:00 ~ 15:00
Experiencing native local food of Gangwon Province (Seoji Choga Tteul in Gangneung: 43-9 Nangok-gil 76 Gangneung, Gangwon)

15:00 ~ 16:00
Visiting Gangneung Seongyojang

16:00 ~ 19:30
Returning to Seoul

*Schedule and activities, etc. are subject to change
depending on due conditions.

강원도 향토음식 소셜다이닝

Social Dining for Native Local Food of Gangwon Province